In primul rand o sa aveti nevoie de meseriasi pentru a ridica o casa la rosu.
Cand vine vorba de “meseriasi”, aveti la dispozitie 2 variante. Sa construiti casa in regie proprie sau cu o firma. De cele mai multe ori manopera pentru regie proprie (meseriasi pe care ii cunoasteti sau din recomandari) este mai ieftina decat o colaborare cu o firma de constructii. Dar, tot de cele mai multe ori apar probleme care nu pot fi rezolvate sau se constata ca sunt costisitoare la urmatoarele etape.
Exemple concrete de situatii care te pot costa mult
Exemplul 1
Daca placa nu este turnata la un nivel cat mai drept, o sa platiti mai mult la turnarea sapei. Automat inseamna mai mult nisip + ciment sau chiar manopera mai mare la cei care toarna sapa (multi calculeaza si grosimea sapei).
Exemplul 2
Daca zidaria nu este cat mai dreapta, o sa aveti de incarcat mai mult atunci cand tencuiti peretii. Daca mergeti pe varianta placare cu gips carton, veti avea spatii goale mai mari. Trecand peste tencuit peretii, gletul ar fi o alta problema. S-ar putea sa constatati ca aveti nevoie de un camion cu saci de glet pentru a indrepta o zidarie defecta. Nu mai vorbim de tavane, unde majoritatea gresesc executarea lor astfel incat sa fie cat mai usoara finisarea.
Exemplul 3
Placarea cu polistiren / vata minerala. O zidarie stramba sau defecta inseamna ca cei care vor veni sa placheze cu polistiren / vata vor trebui sa taie mai mult prin unele locuri pentru a putea aduce la drept. Orice taiere inseamna un grad mai slab de izolare si bani pe care voi practic ii aruncati.
Exemplul 4
Cherestea risipida la cofrarea fundatiei / stalpi etc.
Multe echipe nu stiu sa lucreze econom si strica o buna parte din cherestea, astfel ca nu mai poate fi folosita la acoperis. Nimeni nu spune ca echipa trebuie sa refoloseasca cuiele folosite pe santier, insa cheresteaua este foarte scumpa si vedem des cum se formeaza la final dealuri de cherestea buna pentru foc.
Lista cu exemple poate continua, insa credem ca ati inteles ideea. Daca nu ai o echipa buna cu care sa lucrezi si nu ai garantia unei lucrari de calitate, alegerea gresita poate sa va coste enorm. S-ar putea ca economia initiala sa fie apoi o povara financiara pentru a remedia toate greselile. Un ultim exemplu ar fi cofrarea gresita si segregarile care pot sa apara la stalpi / centuri.