Desi in fiecare proiect de casa sunt specificate si cantitati de beton pentru fundatie, stalpi, centuri, placa etc, de cele mai multe ori in realitate sunt diferente cu minus sau plus. Acest lucru se intampla pentru ca uneori cofrarea nu este exacta si orice centimetru inseamna evident diferenta de cantitati. La finalul fiecarei etape de cofrare, se masoara si se calculeaza necesarul de beton. Pentru ca este bine sa cumperi mai mult pentru a turna tot fara intreruperi, uneori se intampla sa mai ramana putin beton in cifa. Acest beton poate fi folosit la fundatia gardului, parcare sau foisor. Recomandarea noastra este sa aveti separat cofrat si locul de parcare sau char fundatia la gard (in functie de importanta) astfel incat tot ce mai ramane sa nu fie risipit.
Mare grija unde turnat betonul ramas. Daca nu ati chemat un topograf pentru a va trasa punctele limitei de proprietate, exista riscul sa cofrati gardul pe terenul vecinului. Au fost si astfel de cazuri. Totul trebuie planificat din timp pentru ca in graba si agitatia din ziua turnarii, nu aveti timp sa luati decizii sau veti lua o decizie pe fuga, pe care s-ar putea sa o regretati.
Atentie la calitatea betonului. Respectati betonul stipulat in proiect.
Indiferent daca aveti un proiect casa cu etaj sau fara etaj, betonul trebuie sa fie conform recomandarii proiectantului. Solul si clima unde construiti reprezinta un factor important la alegerea betonului, in special pentru fundatie. O fundatie sanatoasa inseamna o casa rezistenta in timp la crapaturi, cutremure sau alte fenomene. Nu sustinem si nu recomandam metoda cunoscuta pe care multi o folosesc pentru a face economie la beton, respectiv piatra mare adaugata in fundatie.
Alegeti cu atentie statia de beton cu care decideti sa colaborati. Puteti face teste in cazul in care observati ca betonul difera si nu este calitatea stipulata in contract sau difera fata de acelasi lucru comandat cu alta ocazie. Nu uitati ca este foarte importanta compozitia betonului.