Intr-un articol precedent discutam despre problemele cu care m-am confruntat atunci cand am inceput constructia unei case in Techirghiol. O misiune importanta pentru mine a fost sa gasesc o solutie cat mai ieftina pentru a incalzi o casa foarte mare. Facand o mica paranteza, echipa Housely a postat un articol numit 8 sfaturi pentru stabilirea compartimentarii, articol ce bifeaza inclusiv alegerea unei case mici pe care o puteti sustine financiar. Am facut aceasta paranteza pentru ca odata ce casa va fi gata, o factura mare pe timp de iarna (Din Noiembrie pana prin Aprilie) si vreme rece va fi cu incalzirea camerelor. Am cautat numeroase variante pentru a incalzi o casa cat mai accesibil. Discutii pe forum-uri din Romania sau din afara. Pareri pro si contra despre fiecare varianta in parte. Cumva paradoxul este ca orice varianta poate sa fie nesigura din mai multe puncte de vedere. Bifez pe rand variantele cele mai cunoscute si apoi voi dezvolta ce am reusit sa aflu, pentru a va scuti pe voi de zecile de orele pe care le-am pierdut in vederea cautarii raspunsului corect.
- Pompele de caldura. Scumpe la achizitie. Consuma multa energie electrica. Pretul la energia electrica a crescut dupa cum stiti. Per total o solutie buna doar daca locuiti intr-o zona cu vand puternic iarna si aveti un buget de 20 – 30.000 de euro pentru a investi intr-o eoliana puternica + acumulatori) – In cazul in care aveti bugetul acesta, veti scuti si sume importante cu incarcarea masinii electrice, luminat in casa etc. Din pacate bugetul este mult prea mare pentru mine si pentru majoritatea romanilor.
- Centrala pe peleti. Peletii s-au tot scumpit si pentru o femeie este destul de greu de alimentat centrala cu sacii de peleti. Nu mai punem la socoteala ca aveti nevoie de un spatiu destul de mare pentru depozitarea sacilor cu peleti si ca este o materie prima care oricand poate sa dispara din magazine sau sa se scumpeasca.
- Centrala cu carbuni + lemne – cumva costurile lunare pe timp de iarna sunt aproape la fel ca la centrala pe peleti, sau o idee mai mari (in functie de centrala aleasa). Sunt cateva centrale foarte interesante, ce au arderea tip lumanare si o incarcare poate sa dureze chiar si 48 ore. Deci nu trebuie sa va treziti noaptea sa puneti lemne in centrala. In caz ca faceti alimentarea cu carbune, producatorul spune ca poate sa dureze chiar si 72 ore. Centrala tip lumanare costa in jur de 2000 euro fara accesorii.
- Centrala pe gaz. Gazele s-au tot scumpit iar acum traim si cosmarul nesigurantei gazului avand in vedere razboiul actual. Asadar, eu personal am decis sa refuz categoric o astfel de optiune pentru incalzirea permanenta.
- Incalzirea cu termosemineu + puffer 1000l. Bingo. Putini stiu ce este un termosemineu. Ei bine, este cumva un fel de semineu, doar ca se poate adapta astfel incat sa incalzeasca apa si sa o trimita din puffer spre calorifere, baie, chiuveta etc.
Ce varianta de incalzirea am ales eu si de ce.
Am ales un mix intre centrala pe gaz (da, desi am spus mai sus categoric STRICT pentru incalzirea permanenta pe timp de iarna) si termosemineu. Desi nu am gaz in zona unde este casa, exista butelii mari pe care le voi incarca la 3 minute de casa. Centrala pe gaz o voi seta sa porneasca doar pe timpul noptii cand scade caldura sub 21 grade, adica atunci cand termosemineul se stinge pe timp de noapte. Dimineata gazul se opreste si incalzirea continua pe carbune si lemn. Aveam nevoie de centrala pe gaz pentru ca vara, primavara, toamna sa nu fiu nevoit sa pornesc termosemineul pentru dus sau apa menajera, adica pentru un plus de confort. Dupa cum stiti, in cazul in care centrala pe gaz porneste strict pentru incalzirea apei menajere nu se va consuma foarte mult, exact ca la apartament. In toata ecuatia de mai sus, la recomandarile unui specialist, PUFFER-ul are un rol extrem de important. Acesta trebuie sa fie de calitate si izolat pentru a pastra cat mai mult timp apa fierbinte.
Fiecare alege ce considera ca este mai bine pentru familia sa.
Nu spun ca varianta de mai sus este perfecta si punctez ca fiecare trebuie sa cerceteze si sa aleaga ce considera ca este mai bine. Eu am decis ca nu vreau sa fiu dependent de nici un furnizor si ca pot avea si alte surse de a obtine lemn pentru foc, cum ar fi depozite care arunca mobila veche, paleti, demolari etc. In functie de zona in care locuiti si de materia prima cu care va puteti incalzi, alegeti cu atentie si veti economisi sume importante.
In final, nu uitati ca izolatia casei are un rol important. Eu am folosit polistiren eps90 de 15cm la exterior si BCA 30cm. Cu tot cu glet, tencuiala la interior, probabil peretele depaseste 48cm!