Housely

0771.444.777

pareri constructie casa in Techirghiol

Am construit o casa intr-o zona fara curent, fara apa si fara canalizare.

Acest articol face parte din lista de articole scrise de clientii sau colaboratorii housely. Incercam sa impartasim cat mai multe pareri si informatii de la cei care au construit o casa. Aceste informatii pot fi de folos pentru alti romani care doresc sa se apuce de realizat o casa si nu stiu foarte multe din acest domeniu. Povestea de mai jos este a lui G. din Techirghiol.
In primul rand precizez ca anumite pareri sunt strict personale si exista posibilitatea sa nu se potriveasca in localitatea dumneavoastra. Exista si posibilitatea ca eu sa fi facut anumite alegeri gresite, inca de la proiectarea casei. Din start va pot spune ca am facut aceeasi greseala pe care au facut-o multi romani in ultimii 10-15 ani. Ne-am dorit casa cat mai mare, cu etaj evident, fara un buget prea mare. Defapt, am plecat la drum cu 30.000 euro, iar acum pe langa faptul ca am investit toate veniturile din ultimii 3 ani, mai am si datorie 20.000 euro la banci. Iar casa este inca doar cu parterul la alb (gresie, parchet, lavabil). Etajul este tencuit si atat. Pentru cei care nu stiu, este foarte greu sa gasesti meseriasi buni sau firme care sa construiasca la un pret decent. Dar sa o luam cu inceputul.


Am cautat o casa deja realizata, insa nu am gasit.


Impreuna cu o doamna mai in varsta ce avea experienta in constructii, am cautat cateva luni o casa de vanzare. Locatiile vizate: Lazu, Techirghiol, Cumpana, Agigea. Din motive personale, Techirghiol si Agigea au fost singurele zone unde chiar am fost interesat sa cumpar ceva deja facut. Am vazut minim 6 case, iar toate aveau diferite probleme. La una singura problema principala a fost bugetul meu, mai exact suma pe care mi-o dadea banca ca si diferenta nu acoperea pretul pe care il cerea vanzatorul. Am vazut case cu paie in grinzi, case pline de mucegai si crapaturi, vanzatori dubiosi. Pentru ca aveam deja un teren in Techirghiol (undeva pe un camp, fara utilitati), am zis ca poate ar trebui sa construim o casa singuri. Cat de greu poate sa fie?


Si intr-o zi de Decembrie a inceput calvarul si placerea in acelasi timp.


Ne-am intalnit cu un proiectant pentru a ne face un proiect de casa care sa corespunda cu nevoile noastre. Evident ca am facut un proiect identic cu cel pe care nu ni l-am putut permite, mai exact casa din Agigea pentru care banca nu ne acorda diferenta de bani. Am clonat cumva casa respectiva, dar am mai adaugat inca 2 camere pentru ca tot consideram ca e prea mica. La final, a iesit un proiect de casa cu 3 dormitoare, 5 bai, 2 sufragerii si 2 bucatarii. Toate astea pentru tineri cu 2 copii mici. Din decembrie pana in primavara a urmat o perioada in care am asteptat avize / autorizatii si trecerea frigului pentru a ne apuca de sapatura. Dar, nu am stat degeaba.


A trebuit sa caut meseriasi, firme, tatuati etc.


M-am intalnit cu numerosi patroni sau meseriasi care aveau echipa. De la 11.000 euro cea mai ieftina manopera pentru ridicarea la rosu, pana la 28.000 euro si noi sa venim cu benzina pentru generator. Da, cineva ne-a cerut 28.000 euro sa ridice casa la rosu dar nu putea sa acopere macar benzina pentru un generator din suma aceasta astronomica. Sigur, fiecare isi evalueaza munca si cere cat doreste, dar diferenta de 18.000 euro reprezenta o garsoniera la cet.
In fine, am gasit o echipa buna care pe alocuri a mai facut greseli. Cu 11.000 euro. Greselile respective pot spune ca m-au costat undeva la 1.000 euro in materiale de constructie, dar uite ca voi avea lemne de gratar pentru inca 2-3 ani. A, si stiu exact cat costa gletul, pentru ca a trebuit sa incarc nu gluma. Dar chiar si asa, de la 12.000 euro pana la 28.000 este o diferenta foarte mare.
Revenind la constructia casei. Deci repet, un proiect de casa p+1 din bca, izolatie 15 cm polistiren eps90 (nu mai stiu 100% daca eps90 dar oricum, aproape cel mai bun). Pentru cei care nu stiu, exista si polistiren de 15cm. Eu am facut comanda direct la fabrica Adeplast. M-a costat undeva la 6.000 lei.


Alti meseriasi, alte probleme.


Ajungem la izolatia casei cu polistirenul. Ei bine, in unele locuri s-a mai taiat din polistiren. Nu foarte mult, insa centurile au fost cu 1cm mai in afara bca-ului in unele zone, avand in vedere ca betonul a umflat foarte mult cofragul si l-a impins in afara. Meseriasii care s-au ocupat de polistiren au fost un dezastru psihologic. Iar am ales cel mai mic pret. Pentru ca am primit oferta la manopera de la 11.000 lei (ei) pana la 25.000 lei. Nu stiu sigur daca cei care cereau 25.000 lei ar fi fost mai ok din toate punctele de vedere. Cu cei cu polistirenul a trebuit sa duc munca de abtinere si pastrare a cumpatului. Nu intru foarte mult in detalii pentru ca nu are sens. Stiu sigur doar ca majoritatea care mi-au raspuns la telefon aveau o atitudine gresita si foarte rigizi. Majoritatea inseamna cativa, pentru ca nu sunt prea multe echipe care sa lucreze pe izolatie.
Apoi au urmat tencuielile si sapa. Ca sa intelegeti putin despre ce vorbesc, trebuie doar sa va zic ca un sef de echipa am aflat ca a fost la inchisoare pentru furt. Am aflat ulterior, dupa ce am terminat lucrarea, de la cineva cunoscut. Umbla zvonul ca oamenii seriosi sunt plecati pe afara la munca si ca in tara au ramas jumatate oameni ok si jumtate dubiosi. Dupa experienta cu casa, pentru mine cred ca raportul este mai dezechilibrat.


In final, ce concluzie am tras dupa ce am finalizat parterul.
  1. Ca pot sa imi pun singur gresia si faianta. Cel mai mic pret pe care l-am primit a fost de 1000 euro pentru o bucatarie, o baie si un hol mic. Fara experienta si cu cateva tutoriale de pe Youtube, am pus singur in 3 zile.
  2. Ca poti sa faci economie substantiala daca alegi preturi mici la manopera, dar ca exista riscul sa pierzi cativa ani din viata pe fondul stresului cumulat pana termini casa. Daca nu ai bani, probabil ca merita si asa.
  3. Ca o casa te poate saraci si poti ajunge sa nu mai ai bani de vacanta sau chiar haine noi. Dar in acelasi timp sa stai cu chirie reprezinta bani pierduti.
  4. Ca trebuie sa te intinzi atat cat te tine plapuma. Foarte multi gresim pentru ca nu tinem cont de sfaturi si nu ne orientam catre case pe care le putem finaliza.

Si pentru ca specificam in titlu ca am inceput o casa intr-o zona fara nici o utilitate, acum am put de apa ce alimenteaza toata casa + udat gradina, am rezolvat cu energia electrica si in loc de canalizare folosim o fosa septica cu o capacitate de 3.000l. Toate au costat undeva la 8.000 euro.

1 Comment

  1. […] articol precedent discutam despre problemele cu care m-am confruntat atunci cand am inceput constructia unei case in […]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Call Now Button