Certificat de urbanism: tot ce trebuie să știi

Un certificat de urbanism reprezintă punctul de plecare pentru orice proiect de construcție. Așa că dacă ești în faza în care urmează să construiești o casă sau poate să faci o extindere, vei avea nevoie de acest document. Află din următorul material tot ceea ce trebuie să știi despre certificatul de urbanism

Housely

Certificatul de urbanism este un document oficial eliberat de autoritățile locale (mai exact, de primărie) care îți oferă informații detaliate despre un teren sau o clădire, precum și despre reglementările urbanistice aplicabile. Mai detaliat, certificatul de urbanism te informează despre drepturile și obligațiile tale în legătură cu un imobil și te ajută să eviți probleme legale în viitor. Fără acest document, nu se poate obține autorizația de construcție.

De ce este necesar?

Înainte de a începe orice lucrare de construcție, ai nevoie de acest certificat, care îți va ”spune” care sunt regulile de construcție în zona respectivă (înălțimea maximă a clădirii, distanța față de limita de proprietate și multe alte informații esențiale). 

De asemenea, la cumpărarea sau vânzarea unui imobil, deoarece oferă informații importante despre starea juridică a proprietății, dacă există vreo restricție sau dacă sunt necesare autorizații suplimentare. Poți avea nevoie de certificat de urbanism și pentru alte operațiuni, cum ar fi racordarea la rețelele de utilități sau împărțirea unui teren.

Tipuri de certificate de urbanism

Deși termenul „certificat de urbanism” se referă, în general, la un singur document, în practică există diferite tipuri de certificate:

  • Certificat de urbanism pentru construire

Oferă informații detaliate despre regimul juridic, economic și tehnic al unui teren, precum și procentul de ocupare a terenului, necesare pentru obținerea autorizației de construire. De asemenea, specifică condițiile în care se poate construi pe acel teren.

  • Certificat de urbanism pentru operațiuni notariale

Acesta e necesar pentru diverse operațiuni notariale, cum ar fi alipirea sau dezmembrarea terenurilor, constituirea unei servituți de trecere sau schimbarea destinației unui imobil.

  • Certificat de urbanism pentru racordarea la utilități

Se solicită atunci când se dorește racordarea unui imobil la rețelele de apă, canalizare, energie electrică, gaz etc.

  • Certificat de urbanism pentru demolare

 Este necesar atunci când se dorește demolarea unei construcții. Specifică condițiile în care se poate efectua demolarea și dacă este necesară autorizația de construire pentru reconstrucție.

  • Certificat de urbanism de informare

Certificatul de urbanism de informare este un document oficial eliberat de primărie care îți oferă o imagine de ansamblu asupra potențialului de dezvoltare a proprietății. De asemenea, băncile sau alte instituții financiare pot solicita acest document pentru a evalua riscul investiției. Pe baza informațiilor din certificat, poți obține o estimare aproximativă a costurilor de construcție.

Cerere certificat de urbanism: care sunt pașii?

Procesul de depunere a cererii pentru un certificat de urbanism poate varia ușor în funcție de localitate, însă, în general, pașii sunt similari.

Acte necesare pentru a obține certificatul de urbanism sunt:

  • Cerere tip certificat de urbanism: Acest formular poate fi obținut de la ghișeul primăriei sau descărcat de pe site-ul acesteia.
  • Copie după actul de proprietate al terenului sau al imobilului.
  • Extras de carte funciară recent, care să ateste că nu există restricții asupra imobilului.
  • Planul cadastral al terenului, planul de situație existent și, dacă este cazul, un proiect de arhitectură.
  • Împuternire: Dacă cererea este depusă de o altă persoană în numele proprietarului, este necesară o împuternire notarială.
  • Taxă de eliberare: Verificați la primărie valoarea taxei și modalitatea de plată.

Emiterea certificatului de urbanism este de 15 zile lucrătoare, dar acest termen poate varia în funcție de complexitatea dosarului și de volumul de muncă al primăriei.

În general, valabilitatea unui astfel de document este cuprinsă între 6 și 24 de luni de la data emiterii. Dacă acesta expiră, toate informațiile și condițiile pe care le conține devin nevalabile.

Prelungire certificat urbanism: în ce situații este nevoie?

Prelungirea certificatului de urbanism poate fi necesară în diverse situații, de obicei atunci când condițiile inițiale s-au modificat sau când proiectul inițial suferă schimbări semnificative. Printre cele mai comune cazuri în care este nevoie de prelungire cetificat de urbanism se numără:

  • Modificarea planurilor urbanistice generale (PUG) sau de detaliu (PUZ)
  • Extinderea termenului de valabilitate: Dacă nu ai reușit să obții autorizația de construire în termenul de valabilitate al certificatului inițial.
  • Modificări ale proiectului
  • Schimbarea proprietarului
  • În urma unor evenimente precum cutremure, inundații sau incendii, care afectează construcția, poate fi necesară o prelungire a certificatului de urbanism

Obținerea unui certificat de urbanism este o etapă esențială în orice proiect de construcție.

Doresc mai multe informații

Leave a Comment