De ce am ales un sistem de încălzire mixtă pentru casă?

Într-un articol precedent, detaliam problemele pe care le-am întâlnit atunci când am început construcția unei case în Techirghiol. Atunci, misiunea cea mai importantă pentru mine a fost să găsesc o soluție cât mai eficientă din punct de vedere al costurilor. Scopul? Să încălzesc o casă mare, mai ales pe timp de iarnă, din noiembrie până în aprilie.

Housely

De altfel, compartimentarea casei este un aspect esențial, pe care proprietarii ar trebui să îl aibă în vedere, chiar și atunci când vorbim de încălzire. Pentru a afla detalii, citește și articolul 8 sfaturi pentru stabilirea compartimentării, articol realizat de echipa Housely. 

Am căutat numeroase variante pentru a-i ajuta pe clienții noștri în ceea ce privește optimizarea costurilor legate de încălzire. Am început cu discuțiile pe forum-uri din România sau din afară, unde am găsit păreri pro și contra despre fiecare variantă în parte.

Concluzia a fost că orice variantă aleasă poate să fie nesigură din mai multe puncte de vedere. Așa că am mers pe ideea: bifez pe rând variantele cele mai cunoscute și apoi dezvolt ce am reușit să aflu. În acest fel, pot să degrevez clientul de câteva zeci de ore bune de research pentru a afla răspunsul optim.

Care sunt cele mai căutate variante de sisteme de încălzire?


Pompele de caldură

Pompele de căldură reprezintă o tehnologie inovatoare. Spre deosebire de sistemele tradiționale, pompele de căldură extrag energia termică dintr-o sursă de energie naturală și o transferă în interiorul clădirii.

Există o varietate de pompe de căldură, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Deși sunt mai accesibile ca preț, eficiența lor poate fi afectată de temperaturile foarte scăzute.

Prețul unei pompe de căldură variază în funcție de capacitate, tip și marcă, dar și de costurile de instalare.

Marele dezavantaj este că sunt foarte scumpe la achiziție și consumă multă energie electrică. În condițiile în care prețul la energia electrică a crescut, nu mai sunt atât de eficiente ca soluție.

Totuși, dacă locuiți într-o zonă cu vânt puternic iarna și aveți un buget de 20.000 – 30.000 de euro, pot fi o soluție. Din păcate, bugetul este mult pentru majoritatea românilor, implicit și pentru mine.

Centrală pe peleți

Centralele pe peleți reprezintă o alternativă la sistemele de încălzire tradiționale și oferă o autonomie ridicată, datorită capacității mari de stocare a peleților. De asemenea, ele pot fi automatizate complet. Cu toate acestea, costul inițial al instalării unei centrale pe peleți poate fi mai ridicat comparativ cu alte sisteme de încălzire.

ÎNSĂ peleții s-au tot scumpit și pentru clienta mea, femeie fiind, era destul de greu să alimenteze centrala cu sacii de peleți. Nu mai punem la socoteală faptul că este nevoie de un spațiu destul de mare pentru depozitarea sacilor cu peleți. În plus, este o materie primă care poate sa dispară oricând din magazine sau să se scumpească.

Centrala pe cărbuni + lemne

În cazul centralei pe cărbuni și lemne, costurile lunare pe timp de iarnă sunt relativ aceleași ca în cazul centralei pe peleți. Uneori, le pot și depăși, în funcție de tipul ales de centrală. 

Există pe piață câteva centrale foarte interesante, ce au arderea tip lumânare, cu încărcare ce poate să dureze chiar și 48 de ore. Marele avantaj este că nu este nevoie să vă treziți pe timp de noapte pentru a pune lemne în centrală. În cazul în care faceți alimentarea cu cărbune, poate să dureze chiar și 72 ore. Centrala tip lumânare costă în jur de 2.000 euro, fără accesorii.

Centrala pe gaz

În condițiile în care gazele s-au scumpit, centrala pe gaz nu este o soluție pe care să o recomand pentru încălzirea permanentă.

Încălzirea cu termoșemineu + puffer 1.000l

Puțini stiu ce este un termoșemineu. Ei bine, încălzirea cu termoșemineu și puffer reprezintă o soluție elegantă și eficientă pentru a crea o atmosferă caldă și confortabilă în locuință. Termoșemineul poate fi conectat la un sistem de încălzire centrală prin intermediul unui puffer.

Această combinație oferă o flexibilitate sporită, permițând încălzirea intermitentă a apei din puffer, ceea ce înseamnă că nu este necesar să alimentezi continuu focul din șemineu. De asemenea, puffer-ul asigură o temperatură constantă în încăperi, chiar și atunci când focul din șemineu s-a stins.

Ce variantă de încălzire am ales eu și de ce?

Eu am ales un sistem de încălzire mixt: centrală pe gaz (pe care o recomand pentru încălzirea pe timp de iarnă, dar nu permanentă) și termoșemineu. Deși nu există gaz în zona în care se află casa, există alternativa buteliilor mari, ce pot fi încărcate la 3 minute distanță.

Centrala pe gaz o setez sa pornească doar pe timpul nopții, când temperatura din casă scade sub 21 grade, iar termoșemineul se stinge. Dimineața, gazul se oprește și încălzirea continuă pe cărbune și lemn.

Aveam nevoie de centrală pe gaz astfel încât vara, primăvara și toamna sa nu fiu nevoit să pornesc termoșemineul pentru duș sau apă menajeră. După cum știți, în cazul în care centrala pe gaz pornește strict pentru încălzirea apei menajere, nu se va consuma foarte mult, exact ca la apartament.

În toata ecuația de mai sus, la recomandările unui specialist, PUFFER-ul are un rol extrem de important. Acesta trebuie sa fie de calitate și izolat, pentru a păstra cât mai mult timp apa fierbinte.

Nu spun ca varianta de mai sus este perfectă. Punctez că fiecare trebuie să cerceteze puțin variantele disponibile și să aleagă ce consideră că este mai bine în cazul lui/ei.

Eu am decis că nu vreau sa fiu dependent de nici un furnizor pentru confort termic.

În functie de zona în care locuiți și de materia primă disponibilă pentru a încălzi casa, alegeți cu atenție și veți economisi cu siguranță sume importante. 

În final, nu uitați că izolația casei are un rol important. Eu am folosit polistiren eps90 de 15cm la exterior și BCA 30cm. Cu tot cu glet, tencuiala la interior, probabil peretele depăsește 48cm!

Doresc mai multe informații

Leave a Comment