Housely va prezinta astazi o serie de informatii pe care le puteti lua in calcul atunci cand doriti sa va apucati de constructia unei case. Speram ca aceste informatii sa va ajute de la inceput pana la final.
10 recomandari cand te apuci de constructia unei case
- Nu incepeti constructia casei pana cand nu aveti toate autorizatiile emise.
- Nu uitati de panoul cu inceperea lucrarilor si identificarea santierului. Acesta trebuie sa fie amplasat pe teren de la inceput pana la finalizarea lucrarilor. In cazul in care nu aveti acest panou, veti primi un avertisment sau o amenda.
- Respectati toate reglementarile si regulile din constructii. Pastrati legatura cu dirigintele de santier si cu proiectantul pentru a evita greseli care va pot costa pe termen scurt sau lung.
- Alegeti intotdeauna oameni de incredere in vederea realizarii constructiei. Mare atentie la avansurile pentru manopera. Au existat numeroase cazuri cand firmele de constructii au luat avans si apoi au dat faliment, din diferite motive.
- Daca alegeti sa lucrati cu o firma de constructii si doriti sa va ofere ei materialele de constructii, aveti grija cand dati avansul si cand incepe lucrarea. O firma de constructii poate fi luata prin surprindere de cresterea tot mai mare a preturilor la materiale. Daca acum 2 ani un kg de fier fasonat costa in jur de 2.7 lei, acum ajunge chiar si la 4,5 lei. Asadar, daca ati achitat un avans acum 2 ani si va apucati de treaba acum, cu siguranta firma de constructii s-ar putea sa nu va mai poata face lucrarea cu acelasi cost sau sa intre in incapacitate de plata. Daca aveti timp si suficienta rabdare, poate ca ar fi mai bine sa va ocupati voi de achizitia materialelor de constructie.
- Mare grija la instalatiile sanitare atunci cand realizati casa la rosu. Multi constructori se grabesc si cofreaza gresit scurgerile. Inainte de a turna placa, chemati un instalator sanitar pentru a fi sigur ca nu trebuie sa spargeti apoi si sa platiti suplimentar pentru rezolvarea problemelor.
- Respectati proiectul, cantitatile de beton / fier si alte informatii pe care le regasiti in proiect. Cu siguranta aceste calcule nu sunt facute degeaba. Veti construi o casa unde apa va incerca mereu sa se infiltreze, betonul o sa fie expus, zidaria la fel. Nu mai discutam despre mici cutremure, solul in miscare etc.
- Daca nu ati apucat sa cumparati geamurile / usa de intrare si vine iarna, cu o folie groasa si scanduri acoperiti toate spatiile deschise.
- Faceti curatenie pe santier! Daca ati terminat lucrarea la rosu, nu lasati pe santier mancare, resturi de materiale pe care nu le mai folositi etc. Pe langa faptul ca veti atrage animale, s-ar putea ca mirosul din primvara sa nu fie unul tocmai placut.
- Aveti mare grija la acoperis. Sunt putini constructori care stiu sa realizeze un acoperis perfect, lucrul cu lemnul fiind o particularitate aparte.
Al 11-lea sfat este despre ce sa alegeti inainte de a incepe constructia
Mai avem un sfat. Inainte de a va apuca de treaba, alegeti servicii de proiectare case care sa corespunda cu potentialul vostru financiar. De foarte multi ori clientii aleg case mult prea mari si nu reusesc sa le finalizeze sau se indatoreaza foarte mult la banci / rude pentru a reusi. Luati mereu in calcul un proiect de casa pe care vi-l permiteti.
In final, incercati sa va documentati cat mai mult si sa fiti atenti la toate detaliile. Stim ca aveti si alte probleme de rezolvat, dar incercati sa va faceti timp pentru a studia ce inseamna realizarea unei case.